Kaip klijuoti klinkerio plyteles

Paskelbė: feldhaus 2021.10.11 0 Komentarai

Klinkeris daugeliui asocijuojasi su prabanga, solidumu, puikiomis savybėmis. Ir tai visiška tiesa – klinkerio plytelės, plytos, trinkelės yra pozicionuojami labai teigiamai ir puikuojasi geriausių statybinių, apdailos medžiagų topuose. Klinkerio plytelės namo fasadui – jau kuris laikas yra vienas populiariausių pasirinkimų. Jos yra itin tvirtos, lengvai prižiūrimos, ilgaamžės, atsparios aplinkos poveikiui, o ką jau kalbėti apie estetinį aspektą, demonstruojamą solidų įvaizdį. Tačiau iki to galutinio rezultato nueinamas gana atsakingas kelias: plytelių, klijų pasirinkimas ir pats klijavimo procesas. Svarbu, kokie klinkerio plytelės matmenys aktualūs, kokia spalva derės geriausiai, kokį gruntą, klijus naudoti, kaip plyteles klijuoti – reikšmingų aspektų nemažai. Ir nors klinkerio plytelės labai tvirtos ir neįnoringos, visgi suklijuotos turi būti tinkamai.

 kaip klyjuoti klinkerio plyteles

1.     Išsirinkite plyteles

Jei aktualu, kaip pasirinkti plyteles iš klinkerio fasado apdailai, siūlome atsižvelgti į tai, kokių matmenų plytelių norite ir kokia spalva labiausiai tiktų Jūsų namui.

Pirmiausia – apie spalvas. Nors klinkerio plytelių gamybai naudojamas molio ir mineralinių medžiagų mišinys, visgi dėl skirtingos kaitinimo temperatūros ir laiko, skirtingų molio rūšių bei kitų aspektų išgaunama labai daug įvairiausių atspalvių. Spalvą derinkite prie namo eksterjero, grindinio spalvinės gamos, aplinkoje vyraujančio kolorito, taip pat atsižvelkite į tai, kokį stilių kuriate, kokį įspūdį norite sudaryti. Rinkdamiesi klinkerio plyteles, įvertinkite ir jų paviršiaus tekstūrą. Kuris variantas pelno Jūsų simpatijas: lygus, grublėtas, galbūt sendintas ar įspūdingas matinis? Keli patarimai:

·         Jei norite klasikinio įvaizdžio, rinkitės iš raudonos ar rudos spalvų gamos, moderniam stiliui idealiai tiks šviesūs tonai arba, atvirkščiai, sodrios spalvos, itin solidžiai atrodys juoda, tamsiai pilka.

·         Tamsios spalvos suteiks papildomo masyvumo, didingumo, taip pat vizualiai mažins pastatą. Šviesūs atspalviai, atvirkščiai, suteiks lengvumo įspūdį, optiškai suteiks aukščio.

·         Romantiškam, provanso stiliui realizuoti tiks gelsvos, kreminės ar kitų pastelinių atspalvių plytelės matiniu, sendintu paviršiumi.

·         Originaliam įvaizdžiui išnaudokite kontrastų privalumus ir derinkite šviesias plyteles su tamsiomis.

·         Glotnus paviršius suteikia tvarkos įspūdį, minimalizmo, darnos, o grublėtas spinduliuos autentika, unikalumu.

Ir dar vienas aspektas, kai reikia išsirinkti plyteles, – matmenys. Visos klinkerio plytelės nuo pat gamybos pradžios yra tokio dydžio, koks galutinis rezultatas, t. y. jos nepjaustomos. Tačiau dydžiai skiriasi: nuo standartinio iki kiek ilgesnio ar net gerokai pailginto.

 

2.     Gruntavimas

Gruntavimas yra neatsiejamas apdailos procesas, nepriklausomai nuo to, ar vyksta vidaus sienų gruntavimas, ar fasado gruntavimas. Gruntai sienoms yra kelių rūšių, Jūs rinkitės išorės darbams skirtą. Geriausia, jei bus giluminis. Gruntas atsakingas už dulkių ir kitų nešvarumų pašalinimą nuo plokštumos, ant kurios bus klijuojamos plytelės. Sienų gruntavimas labai nesudėtingas procesas, tam Jums reikės tik grunto ir volelio (galite naudoti ir teptuką). Visas sienas padenkite grunto sluoksniu.

 

3.     Išsirinkite klijus

Norint turėti dailų, ilgaamžį fasadą neužtenka vien išsirinkti kokybiškas plyteles, ne mažiau svarbūs ir klijai klinkerio plytelėms bei tinkamas jų paruošimas ir naudojimas. Jums aktualūs bus plytelių klijai lauko darbams, konkrečiau – tinkami klijai klinkeriui. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad klijai lauko plytelėms  būtų atsparūs gniuždymui bei temperatūros poveikiui, ypač šalčiui. Jei namo konstrukcija karkasinė ar iš kitų medžiagų, dėl kurių galimos deformacijos, prioritetą teikite elastingiems klijams.

Plytelių klijų paruošimas turėtų būti atliekamas tiksliai taip, kaip nurodyta klijų mišinio paruošimo instrukcijoje (paprastai būna ant pakuotės). Darbų sklandumui svarbūs ir kokybiški plytelių klijavimo įrankiai.

 

4.     Klijavimas

Turint plyteles, klijus ir reikiamus įrankius plyteles galima klijuoti. Skirtingi plytelių klijavimo būdai leis fasadui suteikti išskirtinumo, tačiau nepriklausomai nuo to, ar pasirenkamas plytelių klijavimas eglute, įprastai ar dar kitaip, pats procesas nuo to nekinta.

Klinkerinės plytelės klijuojamos tiesiai ant namo fasado. Keli svarbūs aspektai, kuriuos turėtumėte žinoti tiek jei klijuosite patys, tiek jei darbus patikėsite specialistams:

·         Paprastų klinkerio plytelių klijavimas, galimas tik ant švaraus ir sauso pagrindo.

·         Būtina užtikrinti puikų plytelių sukibimą su pagrindu. Labai svarbu išvengti tuščių ertmių, oro tarpų susidarymo – tai itin palanki terpė drėgmei kauptis.

·         Klijuoti pradėkite nuo pastato kampų, langų, angokraščių.

·         Plytelių klijavimas be tarpų negalimas! Tarp plytelių nepalikite labai siaurų siūlių. Optimalus tarpas – 12 mm. Siūlės atlieka savo funkciją ir tam jos turi būti pakankamo pločio.

·         Tarpams tarp plytelių užpildyti rinkitės specialų rievėjimo mišinį, kuris ilgainiui nekeičia spalvos bei pasižymi aukštu atsparumu temperatūrų pokyčiams. Tačiau tarpus užpildykite ne iškart – geriausia, jei po plytelių klijavimo praeis mažiausiai trys dienos.

Geri plytelių klijavimo įrankiai palengvins procesą. Be plytelių ir klijų, sienų plytelių klijavimas bus teisingas ir lengvesnis, jei turėsite mentelę bei glaistykles: lygią ir dantytą.