Klinkerio plytelių ir klinkerinių plytų palyginimas

Paskelbė: feldhaus 2021.10.11 0 Komentarai

Šiandieninis statybų sektorius labai turtingas – daugybė įvairiausių medžiagų, iš jų gaminamų statybos produktų, besiskiriančių formomis, spalvomis, charakteristikomis ir t.t. Jei seniau namo fasado apdailos sprendimų laukas buvo gana siauras, tai šiandien pažeria galybę alternatyvų. Tarp daugybės medžiagų pavydėtinu patvarumu, atsparumu išorės poveikiui ir estetiška išvaizda išsiskiria klinkerio plytos ir klinkerio plytelės.

Klinkeris – natūrali, ekologiška medžiaga, kuri tokia paprasta, kad net stebina, kaip gali demonstruoti tiek gerųjų savybių. Kalbant  visai paprastai, tai klinkerio pagrindas yra molis, išdegtas itin aukštoje temperatūroje. Kažkada olandai, pritrūkę statybose akmens, nusprendė, kad reikėtų išnaudoti molį. Pastarasis buvo kaitinamas net iki 1 300 laipsnių siekiančioje temperatūroje, o tai leido gauti stulbinantį galutinį rezultatą – tobulo tankio keraminį akmenį, išsiskiriantį ilgaamžiškumu bei pavydėtinu patvarumu. Šiandieniniai klinkerio gaminiai – klinkerio plytos ar plytelės ir kiti – yra puikus pavyzdys, koks kokybiškas gaminys gaunamas, sujungus ilgametes tradicijas ir patirtį su modernių technologijų teikiamomis galimybėmis.

 

 klinkerio plytelių ir klinkerinių plytų palyginimas

Klinkerio plytelės

Sparčiai statybų sektoriuje aukštas pozicijas užėmusios klinkerio plytelės sienoms, taip pat grindiniui skirtos, šaligatvinės plytelės žavi savo savybėmis ir žada itin dailų rezultatą bei ilgalaikę investiciją.

Pavydėtinas atsparumas – tai bene labiausiai vertinama savybė. Klinkerio apdailos plytelės demonstruoja atsparumą išorės poveikiui, mechaniniam poveikiui, taip pat ir ugniai. Fasado apdailai keliama daug reikalavimų: apsaugoti nuo šalčio, drėgmės, kaitros, temperatūros svyravimų, suteikti patikimą apsaugą pastato konstrukcijoms, vidaus patalpoms ir t.t. Tad klinkeris tikrai sužavės ir maloniai nustebins net itin išrankius namų šeimininkus.

Plačios pritaikymo galimybės – dar vienas aspektas į šio gaminio privalumų sąrašą. Klinkerio plytelės fasadui – jau tikrai ne naujiena, klinkerio plytelės lauko laiptams taip pat dažnas pasirinkimas, klinkerio plytelės terasai, klinkerio plytelės židiniui bei krosnims, grindiniui – dažni variantai, kurių teigiamas savybes įvertino jau daugybė klientų. Bet gaminys tinka ne tik laukui – klinkerio plytelės vidaus apdailai irgi bus prabangus bei labai praktiškas variantas. Tiesa, klinkeris vizualiai gali kiek apsunkinti erdvę, mat kuria masyvumo įspūdį, tad mazesnei patalpai geras sprendimas bus klinkeriu klijuoti, pavyzdžiui, vieną sieną.

Namo klinkerio plytelės pelno daug simpatijų ir todėl, kad visiškai nereikalauja laiko jų priežiūrai, o tai itin svarbu šiuolaikiškiems žmonėms, kurie gyvena aktyvų gyvenimą, daug dirba, keliauja ir dažnai stokoja laiko. Fasado klinkerio plytelės neimlios nešvarumams, jas nuplauna lietus, o jei atsiranda šiek tiek dulkių, tiesiog čiupkite laistymo žarną ir nuplaukite namo sienas – viskas, namo apdaila bus švari ir tvarkinga, o klinkerinių plytelių valymas nebebus galvos skausmas.

Spalvos – jos svarbios, tiesa? Čia irgi džiaugsitės nusprendę pasirinkti šią medžiagą. Klinkerio apdailos plytelės maloniai stebina įspūdinga spalvų gama: nuo klasikinių raudonos ir rudos gamos iki modernių spalvų: pilkos, juodos ir pan. Klinkerio plytelės grindims, sienoms, laiptams leis realizuoti ir kuklias, ir įspūdingas vizijas. Šiame kontekste dar verta paminėti ir tekstūrų įvairovę: glotnios, grublėtos, sendintos ir kt. – tai dar labiau didina pasirinkimų galimybes ir leidžia kurti unikalius dizaino sprendimus.

Verta paminėti ir dydžius – o jie gali būti įvairūs, todėl išsirinksite tai, kas labiausiai tiks Jums. Be to, kad skiriasi klinkerio plytelių išmatavimai, yra skirtingas ir klinkerio plytelės storis, svoris. Tad rinkitės įvertinę savo poreikius.

 

Klinkerinės plytos

Klinkerio plytos kas tai? Ilgaamžei, patvariai ir ilgoje perspektyvoje reprezentatyvumą demonstruojančiai namo apdailai idealiai tiks lauko klinkerio plytos. Gaminamos iš specialaus molio, kurį itin aukštoje temperatūroje (krosnyje) galima sulydyti net iki akmens kietumo, šios klinkerinės apdailos plytos demonstruoja pavydėtinas savybes. Verta paminėti, jog žemesnės kokybės molis kaitinant aukštoje temperatūroje suaižėja, tad klinkerio apdailos plytos – tobulas pavyzdys, jog joms naudojamas tik aukščiausios kokybės molis.

Apdailinės klinkerio plytos išsiskiria labai žemu vandens įgeriamumu, kuris siekia ne daugiau kaip 6 proc. – būtent ši savybė jas skiria nuo įprastų keraminių plytų molio pagrindu. Palyginti su pastarosiomis, klinkerinės yra itin kietos, tvirtos, ilgaamžės, pasižyminčios labai žemu vandens įgeriamumu ir ilgai išlaikoma spalva.

Didelis privalumas tas, jog klinkerio plytos fasadui neimlios nešvarumams, jos neįgeria purvo, todėl užtenka lietaus dulkėms ar kitiems nešvarumams pašalinti. Itin lengva ir daug laiko nereikalaujanti priežiūra patiks daugeliui!

Labai plati spalvų paletė suteiks progą kurti kokius tik norite eksterjerus ir realizuoti norimą stilių. Išsirinksite plytas, tobulai papildysiančias minimalistinį, skandinavišką, klasikinį, modernų ar kitokį eksterjero dizainą. Negana to, plytų paviršius gali būti padengtas smėliuku, tarsi sendintos klinkerio plytos, taip pat dailiai atrodo rifliuotas paviršius, šiurkštus ar lygus.

Paprastai klinkerinės plytos matmenys yra 240x115 mm, o aukštis gali skirtis.

Palyginti su klinkerio plytelėmis, tai vizualiai vaizdas nesiskirs, tačiau, pavyzdžiui, klinkerio plytų mūrijimas jau bus sudėtingesnis nei plytelių klijavimas – reikalingos klinkerio plytų pjovimo staklės, taip pat pravers profesionalų žinios.

Tiesa, šių plytų panaudojimo spektras neapsiriboja namo fasadu. Klinkerio plytos vidaus apdailai taip pat galimas sprendimas, nors patalpoms dažniau pasirenkamos plytelės. Vidaus klinkerio plytos labai tinka erdvioms patalpoms, židiniams, interjero akcentams ir kt. Populiarios klinkerio plytos tvorai, sendinto klinkerio plytos dažnai pasirenkamos rustic statiniams, jų priestatams, tvoroms.

 

Tai ką išsirinkti?

Pasirinkti nebus sunku, jei tiksliai žinosite savo poreikius. Vizualiai abu variantai labai panašūs – estetiški, stilingi, solidūs. Bene esminis skirtumas būtų montavimas – klinkerio plytų mūrijimo technologija sudėtingesnė nei plytelių klijavimas, klinkerio plytų pjaustymas irgi bus sunkesnis nei plytelių.

Plytos – storesnė, todėl jei pastatas renovuojamas ir dedamas plytų fasadas, tikėtina, reikės platinti ir pamatus, didinti stogą.

Klinkerio plytelės yra kur kas lengvesnės, todėl mažiau reikalavimų keliama konstrukcijai, jos gebėjimui išlaikyti apkrovas.

Jei prioritetas kaina, plytelės irgi bus patrauklesnis variantas.