Klinkerio trinkelių klojimo būdai (mozaikų raštai)

Paskelbė: feldhaus 2021.10.11 0 Komentarai

Klinkeris gana drąsiai įsiveržė į statybų sektorių ir labai sparčiai užsitarnavo aukštas pozicijas. Medžiaga vertinama dėl tvirtumo, ilgaamžiškumo ir, žinoma, įspūdingo pluošto ypatingų savybių, tarp kurių aukštas atsparumas išorės poveikiui, ugniai, ekologiškumas, lengva priežiūra ir daugybė kitų. Štai kodėl ir klinkerio trinkelės pelnė labai daug simpatijų.

Klinkerio trinkelės – tobulas pasirinkimas bet kokiai lauko erdvei: nuo privataus kiemo ar dekoratyvinio takelio iki didelių viešųjų erdvių ir vietų, kuriose ypač intensyvus eismas. Šios trinkelės atitinka esminius lauko grindiniui keliamus reikalavimus: patvarumas, estetika, dermė su statiniais bei kitais aplinkos elementais bei, žinoma, saugumas.

Trinkelės iš klinkerio – tai ilgamečių tradicijų ir pažangių technologijų tandemas. Jos išsiskiria ypač aukšta kokybe, ekologiškumu, aukštu atsparumu gniuždymui, o taip pat labai plačia spalvų gama, todėl galite kurti kokį tik norite dizainą, kloti trinkeles įvairiais raštais. O pastarųjų spektras neįtikėtinai platus! Trinkelių spalvų ir kitų dizaino ypatumų skirtumai, trinkelių forma leidžia realizuoti tiek klasikinius, tiek net labai originalius sprendimus. Tačiau šįkart išskirkime populiariausius trinkelių klojimo raštus:

·         paprastasis;

·         eglutė;

·         neštuvų sukibimas;

·         pynimas.

 

Paprastasis

Kaip sako šio rašto pavadinimas, pasirinkus jį trinkelės bus klojamos paprasčiausiu būdu – lygiagrečiai viena kitai, t. y. lygiomis linijomis ir viena šalia kitos. Maksimalus minimalizmas, paprastumas ir estetika – tokias savybes demonstruoja šis variantas. Toks trinkelių raštas nebus geriausias pasirinkimas ten, kur yra intensyvus automobilių eismas bei didelės apkrovos , tačiau jis tobulai tiks pėsčiųjų takams, dekoratyviniams takeliams, šaligatviams, taip pat aikštelėms, kuriose nebūna daug eismo ir didelių apkrovų.

Pasirinkus šį variantą trinkelės klojamos labai greitai ir paprastai, nereikia jų pjaustyti, lengva tiksliai apskaičiuoti, kiek trinkelių reikės.

 Klinkerio trinkelių klojimo būdai Mozaikų raštai

Eglutė

Trinkelių klojimo raštai stebina įvairove, o štai eglutei drąsiai galima priskirti vieno iš pačių mėgiamiausių titulą. Dažno kiemo ar viešos erdvės trinkelių raštai primena būtent eglutės formą – dailu, estetiška stilinga. Klojant eglute trinkelės eilėje dedamos ne lygiagrečiai, o statmenai viena kitai. Trinkelių eilės dailiai persipina, išgaudamos eglutę primenantį raštą. Trinkeles galima dėti norimu pasvirimo kampu, bet kuria kryptimi – vienas būdas, o trinkelių dėjimo raštai įvairūs.

Eglutė drauge ir pats tvirčiausias raštas, tad šis variantas puikiai tinka bet kuriai erdvei, o ypač ten, kur grindiniui tenka didelės apkrovos, mat toks trinkelių klojimo raštas leidžia svoriui pasiskirstyti labai tolygiai. Drąsiai rinkitės šį variantą grindiniui, kuriuo vyks intensyvus eismas, įvažiavimui į garažą, taip pat automobilių stovėjimo aikštelėms.

 

Neštuvų sukibimo variacija

Vizualiai šis raštas primena plytų sieną. Klojimo kontekste tai gana nesudėtingas sprendimas. Dar vienas jo privalumas – nesunku apskaičiuoti, kiek tiksliai trinkelių reikės atitinkamam plotui iškloti. Pasirinkus neštuvų sukibimo variaciją trinkelės klojamos eilutėmis, kai lyginės trinkelių eilės pradedamos kloti nuo nelyginėje eilėje esančios pirmos trinkelės vidurio. Tad ten, kur vienoje eilutėje dvi trinkelės susijungia, kitoje eilėje toje pat vietoje yra trinkelės vidurys. Dar šis trinkelių klojimo raštas patrauklus tuo, kad labai nedaug trinkelių reikia pjaustyti – pjaunama tik kas antrai eilei iš kraštų užbaigti. Taip sutaupoma nemažai laiko, o ir medžiagos neišsimeta.

 

Pynimas

Įvairūs trinkelių dėjimo raštai puoselėjami jau senokai. Pynę primenantis trinkelių klojimo raštas – dar vienas į populiariųjų sąrašą. Klojimo kontekste tai bus vienas iš lengviausių ir greičiausiai įgyvendinamų būdų. Nesuklysime pasakę, jog tai ir vienas seniausių variantų, kaip kloti trinkeles. Jei renkatės būtent šį tradicinį trinkelių dėjimo sprendimą, tai jas reikės dėti poromis statmenai viena kitai. Klojami tokie tarsi kvadratai, kai vienas dedamas horizontaliai, o kitas – vertikaliai.

Raštas gana paprastas, minimalistinis.

 

Kažkam gali pasirodyti, jog kiekvienos klinkerio trinkelės klojimas yra menas, tačiau tai paprasčiau, nei atrodo. Nors, žinoma, jei nesate to darę, verčiau darbus patikėti specialistams. Jei domina lengvai klojami kiemo trinkelių raštai, puikus variantas bus paprastas klojimas, neštuvų sukibimo variacija. Jei mėgstate klasiką, pynutės klojimas turėtų patikti. O jei reikia maksimalaus tvirtumo, eglutės forma tikrai pateisins lūkesčius.