Klinkerio trinkelių pranašumai prieš betono trinkeles

Paskelbė: feldhaus 2021.10.11 0 Komentarai

Jei prieš kurį laiką trinkelės lauko erdvėms buvo prabangos sprendimas, tai šiandien jos klojamos kone kiekviename kieme, mat daugelis jau įvertino jų privalumus: pradedant puikiomis techninėmis charakteristikomis ir baigiant neginčijama estetika.

Trinkelėms pelnant vis daugiau simpatijų gamintojai rinkai ėmė siūlyti didesnę jų įvairovę. Ir šiandien turime itin platų pasirinkimą pagal medžiagas, tekstūrą, spalvas, formas ir kitus aspektus. Bene esminis dalykas sėkmingos trinkelių eksploatacijos, jų ilgaamžiškumo, tvirtumo kontekste yra medžiaga, iš kurios jos pagamintos. Daugelis šiandien nusprendę kloti tokį grindinį svarsto: kurias – klinkerio trinkeles ar betono trinkeles – rinktis. Betoninių trinkelių formos leidžia įgyvendinti net itin įmantrius sprendimus, nors kartais fantaziją riboja pilka jų spalva. Betono trinkelės tinka šaligatviams, takeliams, poilsio zonoms ir kt. Klinkerio trinkelės dažnai pasirenkamos takams ir takeliams, pavėsinėms, poilsio zonoms, stovėjimo aikštelėms, viešosioms zonoms ir kt.

Kurios iš jų geriau atitinka grindinio trinkelėms keliamus reikalavimus: patikimumą, estetiką, saugumą ir dermę su statiniais bei supančia aplinka?

Klinkerio plytelių panašumai prieš betono trinkeles

 

Klinkerio trinkelės

Klinkeris traukia dėmesį tų, kurie vertina išskirtinę kokybę. Ir visiškai pelnytai – ši medžiaga statybų sektoriuje užsitarnavo geriausias rekomendacijas, o jas visiškai pateisina ir klinkerinės trinkelės. Besidomintys šiais gaminiais girdi įspūdingą pluoštą joms būdingų privalumų, tačiau kaip dėl trūkumų, ar trinkelės iš klinkerio puikuojasi vien teigiamomis savybėmis?

Pranašumai

·         Ilgaamžiškumas. Nors šios trinkelės kainuoja daugiau, palyginti, pavyzdžiui, su betoninėmis, tačiau tarnavimo laiku taip pat gerokai lenkia. Laikui bėgant trinkelės iš klinkerio nepraranda nei savo pirminės išvaizdos, nei kitų gerųjų savybių.

·         Atsparumas. Klinkerio trinkelės atsparios išorės poveikiui: šalčiui, speigui, saulės kaitai, temperatūrų svyravimams, krituliams ir kt. Šios trinkelės demonstruoja pavydėtiną atsparumą atmosferos poveikiui, todėl tinka net ir tokioje klimato zonoje, kaip Lietuva, kurioje vyrauja keli metų laikai, orai permainingi. Tiesa, verta pridurti ir tai, jog trinkelės iš klinkerio atsparios ir ugniai.

·         Itin plati spalvų gama. Jei palygintume su betoninėmis trinkelėmis, tai spalvų klausimu klinkerinės jas lenkia „visa galva“. Daugybė gražių atspalvių suteikia progą kiekvienam pasirinkti tokias klinkerio trinkeles, kurios gražiausiai derės prie pastatų, aplinkoje dominuojančio kolorito.

·         Ekologiškos. Klinkerio trinkelių gamybai naudojamas molio ir mineralinių medžiagų mišinys, kuris kaitinamas labai aukštoje temperatūroje. Sudėtis rodo, jog tai visiškai natūralus produktas, kas itin aktualu šiandieniniame pasaulyje, kuriame itin gajos tvarumo, ekologijos idėjos.

·         Tvirtumas. Dėl pastarojo „kaltas“ molis, kuris kaitinamas labai aukštoje temperatūroje įgauna pavydėtiną tvirtumą. Jį demonstruoja ir iš šios medžiagos pagamintos trinkelės. Palyginti su betoninėmis, tai klinkerinės yra tvirtesnės net keturis kartus (įrodyta laboratorinių tyrimų metu)!

·         Lengva priežiūra. Šis aspektas labai svarbus – kas gi nenorėtų nedėdamas pastangų turėti nuolat estetiškai ir dailiai atrodantį trinkelių grindinį, tiesa? Tad klinkeris tikrai pelnys simpatijas, mat jo priežiūrai užtenka lietaus, saulės ir vėjo indėlio. Jums tereikės nušluoti nukritusius lapus ar kitus nešvarumus.

 

Trūkumai

Išvardijus tiek daug privalumų, dažnam smalsu, kokių gi trūkumų turi trinkelės iš klinkerio. Tačiau čia – nenustebinsime, mat trūkumą sąrašas apytuštis. Kai kurie čia įrašo tik aukštą kainą, nes palyginti su alternatyvomis, ji tikrai yra didesnė. Tačiau, kaip minėjome, verta investuoti į patvarumą ir ilgaamžiškumą. Klinkerio trinkelės neabejotinai – ilgalaikė investicija.

 

Betono trinkelės

Kaip atrodo betoninės trinkelės, tikriausiai, žino visi. Nesuklysime pasakę, kad jos vienos iš populiariausių ir pamatyti jomis išklotus grindinius tikrai galime daug kur. Iš esmės to priežastis – patraukli šio tipo trinkelių kaina ir paprastas gamybos metodas. Tad betoninės trinkelės klojamos individualių namų kiemuose, viešosiose erdvėse, naudojamos šaligatviams, įvažiavimams ir kitur. Nusprendusiems rinktis šias trinkeles bus įdomu, kokie jų pranašumai bei trūkumai.

 

Pranašumai

·         Dėl betonui būdingo plastiškumo, suteikiančio daug galimybių gamybos procese, betono trinkelės gali būti pačių įvairiausių formų, todėl klojant jomis grindinį nesunku įgyvendinti tiek klasikinę, tiek originalią viziją.

·         Kaina. Taigi, pastaroji tikrai verta būti įrašyta prie betoninių trinkelių pranašumų, nes palyginti su alternatyvomis, tai betoninės trinkelės kainuoja kur kas mažiau. Ir jei mažesnė kaina Jums yra prioritetinis kriterijus, tai šis gaminys neabejotinai pelnys Jūs simpatijas.

·         Išskirtinis dizainas. Nors dažnas betonines trinkeles įsivaizduoja pilkas, visgi jų dizaino galimybės plačios – jei turite didesnį biudžetą, galite rinktis ir dengtas natūralaus akmens skaldos sluoksniu, išsiskiriančias įmantriomis formomis ar pan.

·         Paprasta priežiūra. Gražus, tvarkingas grindinys ir minimalios Jūsų pastangos jį prižiūrėti – skamba viliojančiai, tiesa? Betoninės trinkelės labai lengvai prižiūrimos, todėl išlaikyti švarą ir estetiką nebus sudėtinga.

 

Trūkumai

·         Pilka trinkelių spalva. Ir nors pastaruoju metu pilka spalva puikuojasi madingų gretose, ji noriai įtraukiama tiek į interjerą, tiek į eksterjerą, visgi dažnu atveju atrodo gana nuobodžiai. Jei ir Jūs laikotės tokios pozicijos, galite rinktis alternatyvą – vienos ar kitos spalvos betonines trinkeles. Tiesa, tokiu atveju auga ir gaminio kaina. „Aukso viduriukas“ kainos ir estetikos prasme – pilkas trinkeles derinti su brangesnėmis spalvotomis.

·         Betonas nėra ilgaamžė medžiaga, todėl nereikėtų tikėtis, jog investuosite ir šios trinkelės Jums tarnaus kelis dešimtmečius bei išlaikys savo pradines savybes.

 

Tai ką pasirinkti?

Pasirinkimą daugiausia turėtų lemti Jūsų poreikiai ir finansinės galimybės. Jei mėgstate kuklius sprendimus ir ieškote trinkelių pigiau, betoninės tikrai pateisins lūkesčius ir bus geras variantas. Tačiau jei galite investuoti daugiau, o prioritetu laikote ilgaamžiškumą, pavydėtiną atsparumą bei patvarumą, tai klinkerio trinkelės turėtų atsidurti Jūsų favoritų sąrašo viršuje.