Kaip teisingai pasirinkti siūlių užpildus trinkelėms?

Paskelbė: feldhaus 2021.12.08 0 Komentarai

Jei reikėtų rinkti populiariausią medžiagą lauko grindiniui, laurai neabejotinai atitektų trinkelėms. Pastarųjų populiarumas gerokai šoktelėjo jau prieš kurį laiką ir iki šiol išlaiko aukštas pozicijas. Nenuostabu, trinkelių grindinys atrodo labai reprezentatyviai, estetiškai, galimos plačios raštų ir kolorito variacijos, negana to, trinkelių panaudojimo spektras itin didelis: jos tiks takams ir takeliams, įvažiavimams, aikštelėms, poilsio zonoms ir kt. Vardijant privalumus būtina paminėti ir nesudėtingą tokio grindinio priežiūrą. Tiesa, už tai reikėtų dėkoti trinkelių siūlių užpildams, nes be šių medžiagų turėtume sugaišti kur kas daugiau laiko, siekdami dailios ir tvarkingos trinkelių grindinio išvaizdos.

Trinkelių siūlių užpildų svarba

Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl trinkelės taip mėgiamos ir tokios populiarios, yra labai lengva jų priežiūra. Arba gal tiksliau – beveik jokios priežiūros. Tokio grindinio švara pasirūpina pati gamta, t. y. lietus, vėjas, saulė. Pastarieji trinkeles nuplauna, išdžiovina, nupučia dulkes, lapus ar kitus nešvarumus. Galvos skausmu gali tapti tik tarp trinkelių želianti žolė. Jei tarpai tarp plytelių liks neužpildyti, per juos į gruntą gersis vanduo, pateks saulės šiluma ir tai bus labai gera terpė augti žolėms. O Jūs, norėdami tvarkos, vis turėsite ją šalinti. Tad čia ir išryškėja trinkelių siūlių užpildų svarba – jie užkirs kelią žolės augimui tarp trinkelių ir aplinka atrodys darniai bei tvarkingai, o Jūs išvengsite papildomo darbo.

Privalumas ir tai, kad užpildai yra laidūs vandeniui, todėl leis lengvai į gruntą susigerti lietaus vandeniui ir ant grindinio netelkšos balos.

Siūlės ir užpildai taip pat svarbūs dėl apkrovų paskirstymo – šie elementai leidžia tolygiai paskirstyti grindiniui tenkančias apkrovas, išvengiant neigiamos įtakos trinkelių dangos vientisumui.

Svarbu paminėti, jog geriausiai savo funkcijas užpildai atliks tada, kai bus parinkti tinkamai, todėl svarbu žinoti, kaip teisingai pasirinkti siūlių užpildus trinkelėms, o kokių geriau vengti.

Kaip teisingai pasirinkti siūlų užpildus trinkelėms

Užpildai trinkelių siūlėms: privalumai ir trūkumai

Viena iš laiko patikrintų priemonių trinkelių tarpams užpildyti yra įvairūs užpildai, tai gali būti akmenų dulkės, granito atsijos ar kvarcinis smėlis. Visgi iš šios trijulės dažniausiai pasirenkamos atsijos. Tokie užpildai yra laidūs vandeniui, tai reiškia, kad ant grindinio nesilaikys balos, nes lietaus ar kitas vanduo susigers į gruntą. Užpildai efektyviai užkerta kelią žolės augimui, todėl grindinys visada atrodo tvarkingai. Tiesa, tokių užpildų trūkumas – juos maždaug kartą per metus (geriausia, po žiemos) reikia papildyti. Taip yra todėl, kad lyjant, po žiemos atšilimo smulkios atsijos išsiplauna.

Rinkoje rasite ir modernesnių užpildų siūlėms, pavyzdžiui, tokių, kurie sukietėja juos užliejus vandeniu. Esminis jų pranašumas tas, jog atsiradus mažyčiams įtrūkimams reikės tik šiek tiek vandens – sušlapęs užpildas savaime užsitraukia ir terpės augti žolei nebelieka. Tokie specialūs užpildai yra ekologiški, nekenkia gamtai, nors kieti, tačiau drauge elastingi. Svarbu tai, kad jie yra laidūs vandeniui ir džiugina ilgaamžiškumu, palyginti su alternatyvomis.

Nesirinkite užpildų cemento pagrindu, kadangi jie nelaidūs vandeniui, tad besikeičiančių metų laikų įtaka, kai grindinį veikia šaltis, o vėliau atšilimas, gali lemti dangos deformacijas. Be to, vandens nepraleidžiantys tarpai suponuos, jog po lietaus paviršiuje bus susidariusių balų.

Užpildai klinkerio trinkelių siūlėms

Jei klojate klinkerio trinkeles tai siūlėms užpildyti puikus variantas bus jau minėtos granito atsijos, tai pat galite rinktis ir akmens dulkes ar kvarcinį smėlį. Užpildas tiesiog paberiamas ant trinkelių ir sušluojamas į tarpus. Užšlavus medžiagą reikėtų trinkeles suvibruoti kaučiukiniu vibropadu ir antrą kartą sušluoti atsijas. Klinkerio trinkelėms tinka ir minėti specialūs naujos kartos užpildai, sukietėjantys esant sąlyčiui su vandeniu.