Kova su augmenija tarp klinkerio trinkelių – ką svarbu žinoti?

Paskelbė: feldhaus 2021.12.09 0 Komentarai

Dekoratyvus trinkelių takelis tarp vilnijančių žiedų sode, tvirtas grindinys automobiliams, šaligatvis – lauko danga iš trinkelių atrodo solidžiai, estetiškai ir labai gražiai. Štai kodėl tarp plytelių atsirandanti žolė susižavėjimo nekelia. Net ir nedaug želiančios žalumos kaip reikiant gadina bendrą vaizdą, prarandamas tvarkos įspūdis ir trinkelių grindinys nebeatrodo toks reprezentatyvus kaip iš pradžių. Kodėl taip nutinka ir kokių efektyvių priemonių galite imtis?

Priežastys, dėl kurių atsiranda augmenija

Augmenijai reikia vandens ir saulės. Tad jei trinkelių siūlėms naudojami vandeniui laidūs užpildai – tai puiki terpė želti žolei. Būtent dėl šios priežasties kartais trinkelių tarpams užpildyti pasirenkamas cementas ar užpildai cemento pagrindu, tačiau tai prastas sprendimas – vandeniui nelaidžios siūlės lems vandens kaupimąsi ant grindinio, po lietaus čia nuolat telkšos balos, kas pačiai dangai nebus į naudą.

Vandeniui laidūs užpildai – smėlis, atsijos, akmens dulkės – yra labai geras pasirinkimas, mat neleidžia kauptis vandeniui, jis susigeria į gruntą, tačiau drauge taip sudaromos sąlygos tarpuose tarp trinkelių augti žolėms, ypač šias vietas pamėgę samanos. Tačiau jei veiksmų imsitės iškart, kai tik žolė ims želti, kovoti su jos augimu nebus sudėtinga.

Pamatėte pirmąją žolę tarp trinkelių: ką daryti?

·         Ravėjimas. Paprasčiausias, tačiau daugiausia laiko užimantis būdas. Neleiskite žolėms suželti – raukite vos tik pamatote pirmą išdygusią.

·         Vanduo. Aukšto slėgio srovė yra gana paprastas, efektyvus ir daug laiko nereikalaujantis būdas, kurio galite imtis vos pamačius pirmąsias žoles trinkelių siūlėse. Tiesa, ne visiems patinka į šonus nuplautos žolės, smėliukas ir kitos medžiagos iš trinkelių tarpų. Taip pat po plovimo tikslinga tarpus papildyti užpildu, nes vanduo jo kažkiek išplauna.

·         Grandiklis. Šis įrankis kainuoja nedaug, bet yra puikus pagalbininkas kovojant ir su samanomis, ir su kitomis žolėmis. Rinkitės įrankį su teleskopiniu kotu arba su keičiamu kotu – galėsite pasirinkti ilgesnį ir nesirūpinti dėl skaudančios nugaros.

·         Šepetys. Tai bus geras variantas nelabai daug žolių turintiems trinkelių tarpams, o taip pat tada, jei trinkelės nedidelių matmenų, o jų pačių, kaip ir tarpų, daug. Tuomet su šepečiu darbuositės sparčiau.

 

Medžiagos, kurios sunaikins želiančią žolę

Ieškantys natūralių priemonių žolei naikinti į pagalbą pasitelkia priemones iš namų, pavyzdžiui, valgomąją sodą, actą, druską, net indų ploviklį ir panašiai. Tačiau neretas įsitikina, kad jei tokios priemonės ir padeda, tai ta pagalba yra trumpalaikė. Ieškantys šio to agresyvesnio ir ilgalaikiam poveikiui renkasi herbicidus. Tiesa, prieš juos naudojant, reikėtų gerai pagalvoti, nes aplinkai jie nėra naudingi. Ant augalų, augančių šalia grindinio, patekusios cheminės priemonės gali kaip reikiant pakenkti ir jiems.

Puiki išeitis, padėsianti išvengti žolių trinkelių tarpuose, yra specialūs rišikliai. Jie, kaip ir atsijos, yra laidūs vandeniui, tačiau skirtumas tas, jog prasikalti žolei iš apačios tokie rišikliai neleidžia. Dar geriau ir tai, kad tokio užpildo neišplaus vanduo, net ir stipri srovė, kuria plausite grindinį.

 

Klinkerio trinkelės – geriausias pasirinkimas

Klinkerio trinkelės tikrai pateisins lūkesčius tų, kurie nori investuoti į solidų, estetišką, itin patvarų bei lengvai prižiūrimą grindinį. Trinkelės iš klinkerio bėgant metams nekeičia spalvos – neblunka nuo saulės, įtakos nedaro ir drėgmė. Šios trinkelės visiškai atsparios ugniai, temperatūrų svyravimams, šalčiui, todėl nereikia baimintis dėl išvaizdos pokyčių ar deformacijų. Negana to, jos demonstruoja ir labai aukštą atsparumą mechaniniam poveikiui, taip pat, žinoma, šie aspektai lemia, kad klinkerio trinkelės nereikalaus laiko priežiūrai – tuo pasirūpins pati gamta: lietus, saulė, vėjas. Tiesa, jei pasirinksite trinkelių siūlių užpildui smėlį, tai kovosite su augančiomis žolėmis, tačiau naudodami specialias elastingas priemones, užkertančias kelią žolių augimui, išvengsite bet kokio vargo.